srijeda, 12. rujna 2012.

Oregano oilMravinac (Origanumvulgare) je domaća biljka u Europi, na Mediteranu, kao i u Južnoj i Središnjoj Aziji, a ponajviše se koristi kao začin.
U staroj Grčkoj nazivali su ga "radost planine", te se smatrao simbolom sreće. Bio je cijenjen i u starom Egiptu, gdje su ga koristili kao sredstvo protiv kašlja. 
U srednjem vijeku korišten je kao sredstvo za čuvanje hrane (prirodni konzervans), a Paracelsus ga je u 15. stoljeću koristio protiv dijareje, ljuskavice (psorijaze), povraćanja, žutice i gljivičnih oboljenja. 


U medicinske svrhe koristi se pretežito ulje origana koje se dobiva iz lišća biljke Origanum vulgare ssp.hirtum uz pomoć maslinovog ulja kao nosača. Uljna iscrpina lista mravinca se koristi jer omogućava znatno veći sadržaj djelatnih sastojaka u usporedbi sa sušenim listovima. Ujedno je, zahvaljujući tekućem obliku, upijanje i iskorištenje sastojaka mnogo brže a djelovanje učinkovitije. Ulje origana je žučkaste boje, svojstvenog mirisa, a služi za unutarnju i vanjsku primjenu.

Biljka ima mnoštvo sastojaka, među ostalim esencijalna ulja timol i karvakrol, flavonoide (antioksidansi), ružmarinsku kiselinu, vitamine A i C, te brojne minerale. Djelovanje eteričnih ulja je višestruko, no ističemo najznačajnija djelovanja: protumikrobno, protugljivično, protuparazitno (Giardia duodenale), protuupalno, antioksidativno, zatim pomaže u regulaciji šećera, smiruje grčeve (spazmolitik), omekšava sluz (mukolitik), pomoć je kod klimakteričnih tegoba, a naročito se preporučuje kod upornih infekcija (uz ParaProtex ili XanthoPlus).


Najznačajnija tvar i nositelj protumikrobnog djelovanja origana je karvakrol, fenolni spoj koji je po svojim antiseptičkim svojstvima 26 puta jači od sintetskih antiseptika.
Laboratorijska istraživanja su pokazala djelotvornost ulja protiv različitih mikroorganizama, od bakterija, gljivica parazita i virusa. Ulje origana se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za sprječavanje širenja gljivica u tijelu uključujući Candida i Aspergillus vrste. Zahvaljujući protumikrobnom djelovanju ulje origana se uspješno primjenjuje kod obične prehlade, gripe, tegoba sa sinusima, infekcija dišnog sustava.

Ulje origana može se koristiti kao probavni tonik jer potiče lučenje probavnih sokova, smiruje bolove i grčeve probavnih organa, potiče rad jetara i lučenje žuči. Posebno je koristan kod tegoba jetre izazvanih virusima te kod probavnih tegoba izazvanih škodljivim bakterijskim ili gljivičnim izlučevinama (loša razgradnja hrane, truljenje i crijevna bakterioza kod koje se dobro kombinira uz Probiobalance ili Acidophillus). Učinkovitost u čišćenju limfe koristi se i za ublažavanje tegoba koje prate reumatizam i artritis te za rješavanje celulita (samostalno ili uz Xantho Plus, Klorofil ili Ocean 21).


Tvari prisutne u origanu imaju utjecaj na živčani sustav tako da dolazi do smanjenja nervoze, prenapetosti živčanog sustava te glavobolje izazvane napetošću. Savjetuje se korištenje ulja origana tijekom dana zbog umirujućeg djelovanja, posebno stoga što smanjuje nadražujuće djelovanje kave i čaja čijoj prekomjernoj uporabi su suvremeni ljudi skloni. Ulje origana ublažava kašalj i potpora je kod akutnih i kroničnih plućnih tegoba.


Vanjska primjena
Ulje origana može se izravno primjeniti jednom do dva puta dnevno na područja ruku i nogu zahvaćena gljivicama, zatim kod prhuti, masne kože i kožnih prištića, za manje ogrebotine, ubode kukaca, razvodnjen za ispiranje usta, za odstranjivanje kurjih očiju i virusnih bradavica itd. Također ulje mravinca se može primijeniti za oralnu higijenu (pranje zuba), za njegu kose i vlasišta (dodatak nekoliko kapi u šampon), za osvježavanje prostorije te za udisanje (inhalaciju) prilikom tegoba sa disanjem.
Na željeno područje treba nanijeti samo nekoliko kapi bez razblaživanja i zatim lagano utrljati ili dodati šamponima, kremama, tekućem sapunu itd.

Napomena: Ulje ima svojstven, jak okus koji može potaknuti jače lučenje sline, stoga ga uvijek treba uzimati u razrijeđenom obliku.
Ne preporuča se djeci, trudnicama i dojiljama te osobama preosjetljivima na origano. Također se ne preporučuje istovremena primjena ulja origana te biljaka iz iste familije kao što su hizop (Hyssopus off.), mažuran (Origanum majorana), metvica (Mentha piperita), bosiljak (Ocicum basilicum), kadulja (Salvia off.) te lavanda (Lavendula off.). 

Kod vanjske primjene izbjegavati dodir s većim površinskim ozljedama, očima i genitalijama. Ne stavljati na mladeže i kožne tumore.


Doziranje

Unutarnja primjena: 4 kapi 3 puta dnevno pomiješati sa žlicom tekućine (voda, jogurt, sok).

Vanjska primjena: 2 - 3 puta dnevno utrljati izravno na kožu ili pomiješati sa šamponom / sapunom.

Nije namijenjeno trudnicama i dojiljama, izbjegavati stavljanje na madeže, površinske rane, genitalije i oči.

Pakiranje: 30 ml

Sastav u 4 kapi (0,17 ml)

Uljni ekstrakt lista mravinca (std. na 3,5% karvakrola) 13 mg

Svi proizvodi su dodatno ispitani i imaju odobrenje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 CaliVita© International

170,67 kn
129,00 kn

Informacije, učlanjenje i narudžbe na: