utorak, 4. rujna 2012.

Shark Aid - hrskavica morskog psa



Hrskavica morskog psa koristi se više od 50 godina, a predmetom istraživanja postala je nakon što je proučavanjem morskih pasa zamijećena neuobičajeno rijetka pojava raka među njima. Ovaj je fenomen objašnjen kasnije u istraživanjima sastava hrskavice morskih pasa gdje su prepoznate tvari koje imaju sposobnost blokirati stvaranje novih krvnih žila (anti- angiogeneza). Brojne animalne i humane studije ukazuju na brojna područja primjene hrskavice, i to kod bolesti kod kojih je angiogeneza osnova patologije a to su: dijabetička retinopatija, neovaskularni glaukom, reumatoidni artritis, hemangiom, psorijaza, angiofibroma tumori, itd. (Brim, H.J. Folkman. 1975.; Lee, A. and Robert Langer 1983.; Moses etal.1990.; Pepper et al. 1991.; Takigawa et ali. 1990. Oikawa, et al.1990.)

Kemijski sastav hrskavice morskog psa vrlo je kompleksan. Proteini čine 30-40 % ukupne težine hrskavice. Najveći dio čine strukturalni proteini - kolagen tipa I i II. Kolagen I je uobičajena komponenta kostiju i kože, dok se kolagen II nalazi u hrskavičnom tkivu. Nadalje, tu su i vodotopljivi proteini koji imaju antiangiogenetski učinak, kao i proteoglikani. Važna skupina su glukozaminoglikani (GAG), a najpoznatiji su kondroitin sulfat, hijaluronska kiselina i heparin. Ove su molekule idealne za podmazivanje zglobova, te istodobno za osiguravanje strukture stanica. Sama hijaluronska kiselina tvori polimere sposobne vezati i premještati velike količine vode. To ju čini izvrsnim lubrikantom (sredstvom za podmazivanje) i sredstvom za ublažavanje udaraca, što je od presudne važnosti kod trauma zglobova (sportaši, starije osobe). Glukozamin se prirodno pojavljuje kao dio ovih makromolekula i čini oko 6 % ukupne težine hrskavice. Neophodan je za regeneraciju vezivnog tkiva i izgradnju proteoglikana, čimbenika zdravog, snažnog i otpornog hrskavičnog tkiva. Kondroitin sulfat čini oko 4 % težine hrskavice i jedna je od najznačajnijih komponenti zdravlja hrskavice.


PAŽNJA

Ne preporučuje se uzimanje trudnicama, djeci, osobama s prijelomima, tek operiranim bolesnicima te osobama s tek preboljenim infarktom zbog sposobnosti hrskavice u blokiranju stvaranja novih krvnih žila.

Sastav jedne tablete
Mljevena osušena hrskavica morskog psa 750 mg

Pakiranje
90 ili 360 tableta

Doziranje
3 x 1 tableta dnevno prije jela ili prema savjetu stručnjaka


265,33 kn
199,00 kn


Informacije, učlanjenje i narudžbe na: 

Nema komentara:

Objavi komentar