srijeda, 12. rujna 2012.

Ginkgo XC


Ginkgo Biloba - najstarija biljka na svijetu. Potiče krvni optok te štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala.. Služi za bolje pamćenje (protiv senilnosti) te općenito kao osvježenje umornom tijelu..

Dvorežnjasti ginko (Ginkgo biloba) je jedinstvena vrsta stabla bez živih bliskih srodnika. Pojedini nađeni fosili iz botaničke obitelji ginkovki dokazuju da su ove biljke živjele prije 270 milijuna godina. Dakle, nastanjivale su prostore Europe, Azije i Sjeverne Amerike puno prije dinosaura. Velike klimatske promjene koje su uslijedile uzrokovale su nestajanje brojnih biljnih vrsta pa tako i porodice ginkovki. Od brojnih vrsta i podvrsta je preživio samo Ginkgo biloba. Naziv ginko potječe od kineskog naziva gin-kio, što u prijevodu znači srebrni plod. U Kini se od davnina ginkov list poistovjećuje i sa stopalima patke, budući da su vrlo sličnog oblika, pa se naziva i Icho Ba (pačja stopala). Smatra se najvitalnijom biljnom vrstom na svijetu. Tijekom milijuna godina razvio je snažan imunitet te nije podložan bolestima i insektima. Poznata je i činjenica da je jedno drvo preživjelo atomsku bombu bačenu na grad Hiroshimu krajem Drugog svjetskog rata. Zbog svega toga nije neobično da se ginko naziva fontanom mladosti. Najstarije spominjanje medicinske primjene ginka sežu do dvora kineskih careva gdje je prije 2800 godina prepisivan starijim pripadnicima carske obitelji za prevenciju i liječenje senilnosti.

Od tada datira i najstarija priča o ginku i caru Shen Nung. Priča kaže da je car nagnuvši se kroz i gledajući prekrasno stablo ginka, začuo glas koji mu je šaputao: drvo koje upravo gledaš pomoći će obnoviti pamćenje članovima tvoje obitelji, rođacima i prijateljima koji su senilni. Car je naredio da se od lišća ginka napravi čaj kojega su pili nekoliko puta dnevno. Nakon nekoliko tjedana svi su bili bistrijeg uma. Krajem 1950-ih godina zapadna medicina počela se naglo interesirati za gingko. Kemičar i Nobelovac Dr. Elias J. Corey je 1988-e, na Harvardu, proizveo savršenu sintezu aktivne tvari ginkgolide B. Aktivne tvari u ginkgu su flavonoidi i terpeni koji se ne mogu naći niti u jednoj drugoj biljnoj vrsti.

Kako djeluje Ginkgo?
Tri su osnovna načina na koja ginkgo djeluje na ljudsko tijelo: potiče krvni optok (uključujući mikrocirkulaciju u malim kapilarama) do većine tkiva i organa, štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala (antioksidans) te blokira mnoge mehanizme uključene u sljepljivanje trombocita tj. tvorbu ugrušaka.

Mozak: cirkulacija u mozgu slabi sa godinama a posljedično slabi i opskrba kisikom i hranjivim tvarima. Europske studije pokazuju da ginkgo povećava dotok krvi do mozga, pa je i opskrba hranjivim tvarima bolja. Primjena ginkga opravdana je kod demencije, uključujući i Alzheimerovu bolest, zaboravljivosti, glavobolje, vrtoglavice, smušenosti, otežane koncentracije, depresije.


Srce i krvne žile: ginkgo pospješuje dotok krvi u srce, bolja je opskrba kisikom i hranjivim tvarima srčanih stanica. Spriječava sljepljivanje trombocita te tako preventivno utječe na stvaranje ugrušaka u koronarnim arterijama. Preporučuje se i kod angine pectoris gdje se odlično nadopunjava sa koenzimom Q10 i Oxymaxom. 

Krvne žile nogu: antioksidativno svojstvo ginka može pomoći u smanjenju oksidacije kolesterola te nastajanja aterosklerotskih promjena. Na taj se način postiže i smanjenje bolova i grčeva u nogama. U nekim zemljama europske unije ginkgo se prepisuje za hodanje bez bolova.

Oči/vid: ginkgo pomaže u boljoj opskrbi krvlju očne retine, koji inače slabi sa godinama te vodi ka vrlo čestim problemima u starosti poput očne mrene, glaukoma i staračke sljepoće. Posebno se preporučuje dijabetičarima zbog spriječavanja dijabetičke retinopatije ali i bolje regulacije glukoze.
Uši/sluh: starenje uzrokuje i slabljenje sluha jer zbog slabije cirkulacije živci unutarnjeg uha ne dobivaju dovoljno krvi. Ginkgo postiže odlične rezultate uz koenzim Q10 i kod nagluhosti te tinitusa (zvonjenje u ušima).

Pluća: još su drevni Kineski liječnici zamijetili ljekovito djelovanje ginkga kod većine plućnih oboljenja od astme do bronhitisa.

Mišići: odlično se pokazao kod bolova u mišićima (fibromijalgija), a posebno se preporučuje kombinacija ginka i koenzima Q10 za zaštitu mišića osobama koje uzimaju lijekove za snižavanja kolesterola.

Koža: lišće ginkgo se od davnina koristi izvana za tretiranje ozeblina prstiju ruku i nogu, nosa i ušiju. Koristi se u proizvodnji kozmetičkih preparata.

PAŽNJA!

* Formula se ne preporučuje za djecu.
* Tijekom trudnoće uporabu ginkga treba izbjegavati!
* Pacijenti koji imaju dijabetes ili problema s zgrušavanjem krvi, trebaju konzultirati svog liječnika prije uzimanja!

Doziranje:

1 tableta dnevno, ili prema preporuci liječnika.

Pakiranje:

 100 tableta

Aktivni sastojci:

  • Ekstrakt lista Ginko Bilobe 90 mg



Svi proizvodi su dodatno ispitani i imaju odobrenje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 CaliVita© International

129,33 kn
97,00 kn

Informacije, učlanjenje i narudžbe na: 

Nema komentara:

Objavi komentar