utorak, 4. rujna 2012.

Pro Selenium, kelirani selen



Prikaz kutije pripravka ProSelenium 4Life - selen - antioksidansa i životvorcac


Sadržaj selena u hrani ovisan je o stupnju njegove prisutnosti u tlu. Čak i ako su razine selena u tlu primjerene, sumpor sadržan u umjetnim gnojivima i kiselim kišama koće upijanje selena iz tla. Unos selena u zemljama Europe u stalnom je opadanju i iznosi manje od preporučenih 65 mikrograma dnevno (European Journal of Clinical Nutrition).

Selen je esecijalni oligoelement nužan za život budući da sudjeluje u radu 25 životno važnih enzima znanih kao selenoproteini.
Glavna uloga selena je izravna antioksidativna zaštita organizma te sudjelovanje u obnavljanju ostalih antioksidansa, uključujući i vitamin C.



Selen je najpoznatiji mineral u borbi protiv tumora. Protukarcinogeni učinak selena može se objasniti njegovom ulogom u:

  • poboljšanju antioksidativnog statusa, zatim 
  • njegovom ulogom u jačanju imunološkog sustava, 
  • smanjenju škodljivosti teških metala i karcinogenih tvari, 
  • utjecaju na apoptozu tumorskih stanica (stanična smrt), te 
  • ulogom u obnavljanju DNK oštećenja. 

Kod muškarca selen posebno utječe na smanjenje tumora prostate i pluća,a kod žena tumora dojke.


Vrlo je značajna uloga selena u djelovanju štitne žlijezde, gdje sudjeluje u enzimskim procesima regulacije razine tiroidnih hormona.
S obzirom na njegov utjecaj na rad štitine žlijezde, selen je osobito važan mineral u procesima razvojarasta i ukupnog metabolizma.

Selen je važan za zaštitu srca i krvnih žila, pa je učestalost bolesti srca najviša u područjima u kojima je unos selena niži.
Zahvaljujući seleno-bjelančevinama naše krvne žile, točnije nnjihova unutrašnja stijenka, štite se od oksidativnih oštećenja i na taj način smanjuje opasnost od razvoja krvožilnih sustava.

Selen se također preporučuje za sprečavanje kardiomiopatije (upala i oštećenje srčanog mišića) te općenito bolesti mišića i mišićne slabosti.
Nedostatak selena slabi otpornost na infekcije kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih zrnaca i prsne žlijezde.
Uz sve nabrojeno, selen je važan i za ljepotu i zdravlje kože, jer sprečava njeno pretjerano opuštanje i rastezanje.


Djeluje blisko s vitaminom E u poticanju plodnosti i u tvorbi i sazrijevanju spermatozoida.

Nedostatak selena može se očekivati i kod osoba koje boluju od želučano-crijevnih poremećaja, osobito upalnih bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Chronova bolest) te kod osoba kojima je kirurški odstranjen dio probavnog trakta, jer je kod njih otežano upijanje selena.

Prikaz sastava selena u jednoj tableti ProSelenium 4Life pripravka

Svi proizvodi su dodatno ispitani i imaju odobrenje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 CaliVita© International


58,67 kn
44,00 kn


Informacije, učlanjenje i narudžbe na: 

Nema komentara:

Objavi komentar